Cel mai diVIN fan BRANZA! 2


Se stie prea bine ca sunt fan branza. Se stie la fel de bine ca nu refuz nicio ocazie de a degusta produse culinare deosebite. Asa se facu ca in ziua Galei Superblog m-am inhamat cu trolerul Vrajitoarei mele, care mi-a lungit mainile de la greutatea sa. Am sarit in primul taxi care a binevoit sa ne serveasca.

Odata ajunsi la Hotel Arc de Triomphe, am despachetat, am impartit „cadourile” rezervate bloggerilor si ne-am pregatit de o gura strasnica de socializare. Au fost anuntati sponsorii, au fost prezentati bloggerii participanti si li s-a acordat cuvantul bloggerilor prezenti. Premiile au fost impartite si puse deoparte mai repede decat ai putea spune „vin” pentru ca a fost anuntata o Degustare de branzeturi si vinuri din partea sponsorilor.

Nu am poposit prea mult timp in sala inainte de a veni primele platouri de branza. Am simtit nevoia de o gura proaspata de aer. Dar, de indata ce am fost anuntati care va fi primul fel de branza, nu mi-am putut potihni un zambet.

Cei doi experti in ale degustarii si productiei de branza si vin au combinat aromele in scopul comun de a ne trezi sentimente senzoriale unice si…asa au si reusit. Va prezint in continuare bunatatile degustate si preferintele mele.

Au combinat:

  • (Avincis) Rosé Vila Dobrusa 2015 cu branza Brie si biscuiti subtiri si sarati

Mie chiar imi place branza aceasta cu mucegai alb si o mananc simplu pe paine dar, cred ca ar fi mai potrivit sa o degustati cu cativa struguri albi. Gustul dulceag sau usor acru al strugurelui completeaza aroma laptoasa a branzei Brie. Branza Brie este in general moale pe interior si coaja sa cu mucegai trebuie sa fie corect proportionata pe toate laturile pentru ca branza sa aibe un gust uniform. Vinul rosé reprezinta in sinea sa unul dintre cele mai putin gustate de mine personal. Fiind atat de putine pahare gustate nu imi pot pronunta o opinie. Ce pot spune cu siguranta este ca acesta nu acoperea gustul branzei.

  • (Vinarte) Prince Mircea – Merlot 2013 cu branza Kase Fondue in care ne-am inmuiat paine

Cu siguranta Merlot-ul ramane Merlot si daca este si produs ca la mama lui acasa atunci nu avem ce sa ii comentam.

Cand inspiram mireasma bogata a vinului Mircea am aflat ca lipsa impuritatilor este data de filtrarea sa corespunzatoare si nicidecum modului de producere. Am aflat ca vinul isi ia culoarea de la coaja strugurelui si de la codite si ca pentru a obtine un vin alb sunt folositi struguri albi, pentru a obtine vinul rosé sunt folositi struguri rosii dar in procesul de fermentare cojile si crengutele sunt scoase mai devreme in timp ce, pentru a obtine vinul rosu, cojile si coditele sunt lasate mai mult timp.

A fost intradevar prima intalnire personala cu branza Kase Fondue si am fost pe deplin impresionat. Placerea de a folosi branza ca un sos in care sa infigi fiecare coltisor de paine a fost imensa si ca dovada stau cele doua pachete pe care mi le-am cumparat in saptamana de dupa degustare. Mi-a placut atat de mult gustul intens si satietatea pe care ti-o ofera consumul acestui tip de branza incat am cautat si retete pentru a o produce acasa si retete gastronomice suplimentare care ar putea sa o scoata in evidenta pe langa consumul simplu cu paine.

Si…am gasit o reteta de cartofi copti cu mujdei si presarati cu patrunjel acoperiti perfect de aceasta branza dupa care ti se face gura punga. Ps: reteta pentru cartofii copti o gasiti aici. Pentru a va face propria branza Fondue astept solicitari pentru reteta.

  • (Corcova) Cabernet sauvignon / Merlot 2013 cu Cascaval Sofia asezonat cu piper mozaic

Acest pahar iti garanta de la prima mirosire o nota de fructe de padure. Cascavalul Sofia…din pacate este doar cascaval…este bun, recunosc dar, daca nu este afumat normal sau cu o tenta de pin, nu imi spune nimic nou.

  • (Avincis) Negru de Dragasani 2013 cu branza Grana Padano stropit cu otet balsamic

Branza Grana Padano este un sortiment aparte. Reteta de preparare dateaz? din secolul al XII-lea si a fost perfectionat? de-a lungul secolelor ca o modalitate de a p?stra pe termen lung laptele.

O consider undeva la jumatate intre cascavea si branza. Usor sfaramicioasa dar, cu un gust asemanator cascavalului slab maturat. Branza aceasta a fost delicioasa in combinatie cu otetul balsamic pe care niciodata nu l-am apreciat ca in acel moment in care imi venea sa iau o cana intreaga pentru a inmuia branza. Despre vin nu mai pot spune multe. Am uitat sa iau notite dar, tin minte cu siguranta ca toate au fost demne de pus pe lista de Craciun.

  • (Vinarte) Soare – Cabernet Sauvignon 2012 cu o combinatie originala de branzeturi rezultand o branza tartinabila care continea Danish Blue  + Mascarpone (sau Danish Blue  + Cottage classic + smantana) cu care am apretat paine pr?jit?

O branza gustoasa care cred ca s-ar fi combinat la fel de bine cu un suc de ananas cu cat de bine s-a servit alaturi de vinul rosu.

Si, in final am ajuns la preferata mea. Din primul moment in care m-am intalnit cu branza cu mucegai albastru am ramas profund atins de gustul sau intens usor intepator, sarat si cu o textura usor moale. La inceput am gustat-o pe pizza, ulterior am consumat-o simplu, pe paine. In ziua degustarii am servit-o impreuna cu cativa struguri si vinul alb-auriu, dulce, aromat, care iti dadea impresia ca imprastie gustul branzei nobile prin intreaga gura si in acelasi timp ii potoleste aciditatea, ii domoleste intepatura si iti permite sa te bucuri de momentele perfecte pe care doresti sa nu le sfarsesti nici intr-o mie de ani.

Senzatia creata de vin- fericire  Senzatia creata de branza- placere  Senzatia creata de combinarea vinului cu branza-surpriza

O combinatie clasica, inegalabila, mi-a amintit de personajul „Ratatouille” din filmul cu acelasi nume, in momentul in care a descoperit placerea de a combina diverse ingrediente cu branza si momentul culminant …

Eu fug sa degust putina branza cu mucegai albastru… va las sa urmariti momentul.

Ps: Multumesc Asociatia Bloggerilor Olteni si DictionarCulinar.ro pentru organizarea evenimentului „Branzeturi cum se… cuVin”.

PPs: Voi ce branzeturi ati degustat si ati dori sa mi le recomandati?


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 gânduri despre “Cel mai diVIN fan BRANZA!