Ca pe vremea lui Mihai Eminescu! 1


lipscani old 1918

Daca pasesti pe Strada Lipscani venind din Calea Victoriei, vei intalni o cladire plina de istorie. Construita in 1874, pe fundatiile Hanului Filipescu din secolul al XVIII-lea, dupa proiectul lui Alexandru Orascu, unul dintre primii arhitecti romani cu studii academice la Munchen si Berlin, pe un amplasament privilegiat, la intersectia strazii Lipscani cu Podul Mogosoaiei, palatul a fost expresia stilului neoclasic aplicat cu eleganta la o cladire de birouri. Curtea interioara (in care se intra printr-un gang care se deschide spre strada Lipscani) se mandreste cu podoaba unei fantani plasate intr-o nisa in axul curtii si dominate de o statuie de bronz reprezentand o zeitate antica.

Un medalion cu chipul poetului si o placa de marmura, fixate pe fatada dinspre strada Lipscani, amintesc ca in aceasta cladire a lucrat doi ani Mihai Eminescu, ca redactor la ziarul Timpul.

În fostul birou al lui Eminescu de la „Timpul” se afl?, din 1996, un notariat. Aici lucrez eu in fiecare zi si vin cu mare placere alergand spre o bucata de istorie. Cu toate ca exista avantaje in a munci intr-o locatie atat de cunoscuta trebuie sa evidentiez si marele dezavantaj. Posibilitatea de a regla termic cladirea.

Fiind o cladire veche si importanta nu va fi acceptat niciodata reabilitarea sa adaugand un surplus de izolatie exterioara asa ca singura alternativa ramane izolatia interioara si centrala termica cat mai utila. Dar, cat de utila este de fapt incalzirea din cadrul biroului nu pot exprima in cuvinte. Sobele vechi isi fac treaba mai mult decat suficient, insa pe durata unui program de 8 ore nu poti sta permanent in birou.

Cu toate ca eu si colegii mei incercam sa reducem consumul de curent, caldura poate deveni in unele zile insuportabila inca de la primele ore ale diminetii. In zilele care nu sunt extrem de calduroase un geam deschis poate fi mai mult decat suficient dar, in zilele caniculare nu reusim sa facem rabat de la aerul conditionat. Sunt sigur ca daca ar fi mai multe geamuri deschise in cladire aerul ar circula mai intens si s-ar forma cel putin un curent care sa mai scada necesitatea tehnologiilor moderne. La urma urmei, Mihai Eminescu a reusit sa munceasca in acest birou pe parcusul a doi ani fara aer conditionat. Oare care era secretul sau? Pe timp de iarna daca pasesti in afara biroului simti instantaneu cum frigul iti atinge oasele si parca nici nu iti vine sa stai locului…asta indeamna la productivitate? Sunt curios cum era atmosfera in perioada marelui poet.

Peretii interiori sunt destul de grosi si cred ca si un profesionist care ar realiza un certificat energetic nu ar recomanda izolarea lor suplimentara in cadrul biroului. In opinia mea…pierderile importante de caldura se realizeaza din necesitate, fiind un birou notarial, lucram cu oamenii, si nu poti tine in permanenta usa inchisa.

Pana si eu as fi indecis daca sa intru sau nu in cazul in care la inceputul programului as gasi usa inchisa.

M-am decis totusi sa ma documentez asupra solutiilor rapide pentru imbunatatirea clasei energetice a unei cladiri si am descoperit urmatoarele informatii (fara a apela la un certificat energetic ieftin si fara a cunoaste informatii despre termografie in constructii);

Prima imbunatatire posibila este geamul termopan.audit-energetic-avizez-superblog

Intradevar in momentul in care m-am mutat de la garsoniera la un apartament cu doua camere am observat clar avantajul. In garsoniera aveam doua seturi de geamuri exterioare si ambele erau clasice si invechite. Din cauza aceasta eram nevoiti sa mentinem un nivel ridicat al caloriferului si uneori pe timpul noptii sa scoatem si a doua patura pentru a ne spori confortul. Aceste actiuni ne cresteau pretul intretinerii pana la suma de 350 de lei. In urma trecerii la apartamentul cu doua camere cu geamuri termopan in exterior si geam normal in interior nu este necesara o treapta suplimentara la calorifere si in acelasi timp nu simtim necesitatea sa le pornim simultan pe toate.

Marele dezavantaj al geamurilor termopan: aspectul. Aspectul este singura motivatie pentru care nu ar fi acceptata introducerea de geamuri termopan la aceasta cladire veche si totusi, consider ca ar fi intr-un fel realizabila daca lucrarea este realizata cu finete. Am fost surprins in plimbarile mele prin Brasov cand am observat cladiri vechi, chiar istorice care aveau geamuri termopan mascate cu zabrele din lemn in stil vechi pentru a pastra autenticitatea aspectului exterior.

A doua imbunatatire posibila este „Anveloparea cladirii”.

Tinand cont de numarul imens de anvelopari care este realizat in aceasta perioada pe banii statului, a asiciatilor de proprietari sau din fonduri europene consider ca aceasta este o solutie pentru iernile friguroase. Trebuie totusi sa nu uitam ca polistirenul expandat aplicat pe suprafata cladirii nu permite peretelui sa respire si mentine caldura interioara. In acelasi timp o alta consecinta a anveloparii este igrasia aparuta in urma infiltrarii apei.

In cazul cladirii in cauza, Lipscani nr.19, aceasta nu este o solutie deoarece s-ar pierde o parte importanta a aspectului exterior.

A treia imbunatatire este incalzirea scarii blocului

Tinand cont de faptul ca indiferent daca discutam despre situatia mea sau despre un bloc oarecare sansa ca aceasta alternativa sa fie pusa in practica este destul de redusa, aceasta alternativa ramane cea mai indicata.

Asa cum am mai mentionat anterior, in timpul iernii cel mai racoare este pe coridorul cladirii. In consecinta, daca s-ar realiza o incalzire minima a sa, necesitatea de a folosi sobele la capacitate maxima ar fi eliminata.

Meditand suplimentar consider ca aceasta este solutia perfecta pentru o astfel de cladire istorica. Indiferent de aceasta revelatie voi mentiona si urmatoarele metode de imbunatatire.

A patra metoda de imbunatatire a eficientiza energetic este pe peretii interiori-tavan si podea.

Realizarea unei „anvelopari” inteiroare poate aduce atat beneficii cat si dezavantaje. Dar, nici aceasta nu este o solutie pentru biroul lui Mihai Eminescu deoarece in memoria sa a fost realizata o gravura pe peretele camerei care nu este de lepadat.

Pentru persoanele care o pot realiza si nu au de pierdut nimic din aspectul camerei este totusi indicat in lipsa unei anvelopari exterioare. (mai bun decat nimic)

Marele dezavantaj consider ca tine de lipsa vizibilitatii catre peretele efectiv. In cazul in care se creeaza o pojghita de apa intre polistiren si perete nu ai posibilitatea de a descoperi in timp util producerea igrasiei.

 

Incerc totusi sa nu imi fac griji pentru zilele care urmeaza, in final astazi a fost frumos si insorit afara si daca nu traim in prezent nu ne putem gandi la viitor.

Acest articol a fost redactat pentru Superblog si pentru zile pline de speranta in viitor privind catre trecutul apus.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Un gând despre “Ca pe vremea lui Mihai Eminescu!

  • OanaZamfir

    Iata ca am citit un mesaj foarte interesant prezentat intr-o maniera greu de gasit in internetul din Romania. Acum, dupa ce am gasit acest articol, vreau sa va spun ca in acest weekend trecem la ora de iarna, o stiati deja. Daca tot se trece ora, macar reglati-va ceasul dupa ora exacta pentru a nu pierde sa ajungeti la timp unde v-ati propus. Multumesc!