Calul de dar nu se cauta la dinti! Asa spune o vorba din popor si sunt convins ca este un sfat demn de urmat in viata.
Asa cum stii deja, eu lucrez momentan la un birou notarial in centrul vechi.
Astazi, am avut placerea de a cunoaste un tanar lipsit de experienta care trecea printr-un moment dificil. Domnului X, deoarece doresc sa ii pastrez secreta identitatea, ii murise bunica cu putin timp in urma si mostenise de la ea o casa veche din chirpici undeva pe la marginea Bucurestiului.
Toate bune si frumoase. Cel putin, el ramasese cu casa batraneasca care sa ii aduca aminte de grija pe care batrana i-o purta zi de zi cu gandul la viitorul sau.
Cat timp l-am ajutat sa pregateasca documentele necesare pentru intocmirea succesiunii, am discutat putin cu el si am aflat ca isi facea griji cum va putea intretine casa si ce sa faca de fapt cu ea.
Mi-a povestit cum in casa cea veche era destul de racoare noptile iar soba cea veche din teracota abia mai facea fata in noptile geroase de iarna. Geamurile au fost chituite si raschituite pana in momentul in care au inceput sa refuze sa tina vantul afara si peretii pot deveni reci ca peretii unui frigider. Nu putea intelege cum bunica sa a continuat sa traiasca in acea casa in loc sa vina in centrul orasului alaturi de el unde statea cu chirie.
„Imi spunea de fiecare data ca aici ne-a vazut bunicul traindu-ne viata si ca de acolo nu va pleca decat daca nu va avea de ales.”
Este greu sa urnesti o persoana motivata de propriile sentimente de iubire intr-o directie pe care nu si-o doreste.
Discutand in continuare cu el, a ajuns la o concluzie. Ori o reabiliteaza, ori o vinde. Un ban in plus de cheltuiala nu i-a stricat niciodata nimanui. In schimb, eu l-am sfatuit sa se gandeasca sa pastreze casuta cea veche si derapanata. Banii vin si se duc la fel de repede precum vantul care poate zbura prin buzunare.
Concluzia a fost simpla si nu m-am abtinut sa i-o ofer:
Parerea mea este urmatoarea:
„Indiferent de ce varianta alegi dintre cele doua, trebuie sa faci un lucru important. Ai fost norocos ca mama ta s-a ocupat in ultimii ani de situatia casei si i-a realizat documentatia cadastrala si intabularea dreptului de proprietate.
Noi, cu acest certificat de mostenitor, vom trece casa si terenul la cartea funciara, de pe numele bunicii tale, pe numele tau.
Tu, indiferent de ce te vei decide sa faci, trebuie sa faci casei un Certificat energetic de performanta. Trebuie sa afli si tu, in urma realizarii certificatului, care ar trebui sa fie pasii de urmat pentru a o reabilita.
Ca trebuie sa schimbi geamurile vechi cu termopane, asa este evident. Ca ar fi cazul sa anvelopezi casa cu polistiren pentru a pastra din caldura pe care o produce soba, din nou este de la sine inteles pentru multi, dar un certificat energetic iti spune foarte clar ce aspecte trebuiesc imbunatatite pentru ca intretinerea ei sa coste cat mai putin.
Daca, in final, te decizi sa o vinzi, nu este nici o problema, este tocmai bine daca ai rezolvat cu acest Certificat energetic pentru ca din anul 2013 este obligatoriu ca orice constructie care va fi vanduta sau inchiriata sa aibe asa ceva.
Si mai stii ceva? Certificat energetic ieftin gasesti cu usurinta! Si doar pentru ca mi-ai placut ca persoana, iti voi recomanda un auditor energetic meserias care iti va face si o termografie ca sa stii pe unde ai cele mai mari pierderi de caldura.”
Saracul baiat! A venit ingandurat si a plecat la fel cum a venit, dar, cel putin acum stie ce are de facut pana se decide cum isi va croi singur viitorul.
Eu ii doresc numai binele si o viata plina de sanatate ca de restul… avizam noi sa fie cald.
Acest articol a fost scris pentru Superblog 2016.