Jurnal de bord! (2) 1


Atentie! Persoanele lipsite de imaginatie sunt rugate sa isi inchida calculatorul. Urmatorul jurnal de bord iti va provoca ochiul mintii.

Daca nu ai fost alaturi de noi din prima zi a calatoriei, te invit sa urmaresti ce s-a intamplat aici.

Astazi iti ofer partea a doua a jurnalului de bord inceput in data de 25 iunie din Bucuresti. Din zeci de circuite turistice, am ales o oferta speciala.

In ziua 1 am plecat cu autocarul din Bucuresti, am parcurs plaiurile tarii noastre pana la Cazanele Dunarii unde am poposit cateva momente. Am intrat in Serbia, am vizitat orasul alb, capitala Serbiei si ne-am bucurat de frumusetea naturii care ne-a inconjurat pe traseu in fiecare moment.

Ziua 2 – 26 iunie

Am parasit orasul alb si ne-am decis sa schimbam traseul caravanei imprumutand ruta circuitului Croat (Zagreb, Coasta Dalmatiei: Dubrovnik, Split, Trogir, Zadar) Insula Krk – Peninsula Istria – Belgrad – Podgorita- Lacul Balaton – Marele Canion TARA – Fiordul Kotor oferit de CND Turism.

Ne-am gandit ca in felul acesta fiecare dintre noi ar fi multumit.

Vrajitoarea mea s-ar simti si mai mica privind imensitatea marelui canion, ar fi foarte fericita in turnul cu ceas si cu siguranta ar fi ca intr-o poveste in Palatul imparatului Diocletian (unul din monumentele cele mai celebre din epoca romana). I-am promis ca va trai intr-un basm asa ca, chiar si cateva momente intr-un palat pot fi considerate un bun inceput.

Florin (Don Fiorino), ar aprecia cu siguranta istoria obiectivelor turistice (el avand in trecut un blog despre istorie) si plimbarea pe Coasta Dalmatiei asteptand cu nerabdare plimbarea pe Fiordul Kotor (o gura de relaxare vizuala cum rar poti obtine intr-un oras).

Vlad ne-a insotit mai mult pentru parcurile de pe traseu si pentru rezervatiile naturale pe care le puteam vizita. Spiritul lui de cercetas ne-a ajutat in planificarea rutei si in organizarea programului zilnic. Parcul National Plitvice este unul din acele locuri despre care se povesteste la superlativ si totul se ilustreaza cu milioane de poze demne de carti postale.

Fiecaruia dintre noi ne place sa facem poze reusite si cu mai mult de 3 camere DSLR in grup, linia de cascade si ape curgatoare reprezinta o ocazie unica de a imortaliza un moment inedit.

Ora 14:00 Parcul National Durmitor– Muntele botezat de pastorii aromani

 Cea mai frumoasa rezervatie muntenegreana a fost, pe vremuri, loc de popas pentru turmele pastorilor vlahi-aromani care au strab?tut Balcanii in eterna transhumanta a acestor frati romani de la sud de Dunare. Dovada este prezenta si in asemanarea fonetica dintre termenii Durmitor si dormitor.

Datorita locurilor de popas si adapost oferite, Durmitorul a fost de la inceputurile sale un loc preferat de odihna pentru pastorii vlahi. Asemanarile surprinzatoare nu se opresc aici. Pe teritoriul fostei Iugoslavii exista si alte toponime de origine aromana, ca o dovada a prezentei in zona a etnicilor vlahi. Intalnim, spre exemplu, Muntele Visitor, adica visator, sau Muntele Cipitor, adica atipitor in acelasi dialect aroman…

Patricia si Dan Coscai sunt tinerii indragostiti, din punct de vedere sentimental ca in primele luni de casnicie, care au putut sa ne insoteasca din placerea de a calatori si pentru a ne usura drumurile. De la ei am invatat micile scamatorii de care trebuie sa tinem cont cand facem rezervarile pentru cazare, cand alegem ruta pe care ne deplasam dar, si care sunt cele mai eficiente metode de a vizita orasele prin care aveam momentele de respiro. Pentru ei, aceasta nu era prima caravana in aceasta directie dar, cu toate acestea, nu au putut sa nu se bucure de compania celor prezenti si de Pestera Postojna, cea mai cunoscuta si cea mai vizitata pestera din Slovenia.

Iar eu, ca un adevarat ghid, sunt interesat de tot ce intalnesc. Caut informatii despre fiecare loc si fiecare cladire, despre fiecare monument si despre fiecare denumire, doar doar gasesc ceva demn de impartasit cu grupul meu de nebunatici dornici de aventura.

Ora 11:33 

Ultima intrare de jurnal a zilei. Toti suntem obositi. Multumiti, zambitori, dar obositi. Nu sunt sigur daca ce am consemnat despre dorintele persoanelor din trupa de soc este conform cu realitatea. Pentru a lamuri dorintele fiecaruia pentru aceasta caravana. Va rog: Andreea, Florin, Vlad, Pati si Dan… Am zis bine unde doriti sa ajungeti in acest traseu? Unde ati dori sa mai mergeti?

Acest articol a fost scris pentru Superblog 2016!


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Un gând despre “Jurnal de bord! (2)