Sanatatea este importanta!


Sanatatea este importanta!

Daca intrebi un om sanatos ce este mai important, va spune iubirea, distractia, increderea, banii sau altceva.

Daca intrebi un om bolnav ce este mai important, iti va spune adevarul. Sanatatea este cea mai importanta pentru ca, daca muncesti, orice altceva din viata ta poate fi realizat.

Fara sanatate viata poate fi foarte dificila si multa lume imi va da dreptate cand fac aceasta afirmatie.

Spun acest adevar catre cine vrea sa ma asculte pentru ca stiu ca nu este usor sa fii sanatos.

Intr-o lume in care microorganismele sunt revoltate pe actiunile noastre care duc la distrugerea planetei, a-ti pastra sanatatea a devenit o lupta constanta.

De aceea doresc sa va impartasesc cateva sfaturi pentru o viata mai echilibrata si mai sanatoasa. De-a lungul timpului am ascultat nenumarate sfaturi si am citit zeci de diete dar, din pacate, fiecare dintre dietele pe care le-am pus in aplicare au avut urmatorul desfasurator:

Ziua 1: Am inceput dieta. Trebuie sa mananc cate putin la interval de 3 ore.

Ziua 2: Cand trebuia sa mananc?

Ziua 3: Am reusit sa mananc abia dupa ora 19:30 dupa ce am ajuns acasa.

 

Din cauza programului meu haotic niciodata nu reusesc sa am o alimentatie perfect sanatoasa dar, cu ajutorul meu, puteti face cateva schimbari pe care eu personal le-am considerat eficiente in evolutia mea de la 110 kilograme la 98 in doar cateva luni.

Pentru inceput, trebuie sa intelegeti ca orice masa consumata dupa ora 18:00 chiar adauga kilograme la cantar. Stiu ca nu exista intotdeauna posibilitatea de a manca la o ora decenta deoarece programul multora se termina dupa acea ora in mai mult de o zi din saptamana.

Bunica mea avea o vorba: Micul dejun sa il mananci singur. Pranzul imparte-l cu prietenii. Si, cina sa o dai dusmanilor.

Iata o lista scurta de activitati pe care trebuie sa le incluzi in programul tau pentru a-ti schimba viata:

-A) Hidratarea corespunzatoare. Nu degeaba auzi la televizor recomandarea de a bea cel putin doi litrii de apa pe zi. Corpul nostru are nevoie de lichide si o depravare a acestui necesar poate duce la o slabire a organismului si de ce nu, la stari de ameteala.

-B) Aer! Organismul nostru are nevoie de aer curat si cand spun aer curat ma refer la necesitatea de a iesi afara la o plimbare prin parcul cel mai apropiat cel putin o data pe saptamana. Simpla plimbare de acasa pana la munca nu este pusa la socoteala pentru ca:

1-majoriatatea drumului il faci in masina sau in mijlocul de transport;

2- indiferent daca te deplasezi suficient si la pas, tot inhalezi suficiente gaze de esapament cat sa ai impresia ca esti un fumator inrait. In orase, aerul cel mai curat este in parcuri, „plamanii orasului” iti imbunatatesc sanatatea si iti cresc imunitatea.

-C) Efort fizic. Chiar daca consideri ca ai facut suficient efort la locul de munca, sau alergand dupa mijlocul de transport, cel putin 15 minute de efort sustinut poate face minuni la silueta ta. Efortul fizic poate consta in 15 minute de exercitii fizice tip cardio, 15 minute de inot sau 15 minute de abdomene si flotari.

Eu mi-am dezvoltat propriul program de antrenament cardio reprezentand o combinatie intre pasit continuu, kickboxing si exercitiile fizice practicate in clasele 1-4 in perioada in care educatia fizica era practicata in salile de clasa.

D) Alimentatie corespunzatoare

Chiar daca am oferit un punct pentru aceasta parte, consider ca merita un intreg articol personal.

Alimentatia este foarte importanta si primul moment in care am realizat ca nu mananc corespunzator si ca trebuie sa realizez unele schimbari pe termen lung a fost cand am descoperit ca am colesterolul marit.

Traind in Bucuresti, am abuzat ca orice alt „capitalist” de fastfood-urile prezente la toate colturile si de multitudinea de produse usor de gatit dar, care consumate in exes, pot dauna sanatatii.

Pentru a avea o viata mai sanatoasa nu trebuie sa faci schimbari radicale ci, precum orice lucru important pe care il faci in viata trebuie sa nu fie pripit.

Incepe cu lucruri mici:

Daca alimentatia ta include multe paste fainoase incearca sa te limitezi la a le consuma doar o data pe saptamana.

Daca obisnuiesti sa mananci cartofi prajiti cu carne, incearca sa inlocuiesti cartofii prajiti cu cartofi fierti natur sau piure.

Incearca sa introduci legumele in alimentatie. Chiar daca nu ai timp pentru a gati o tocana de legume sau alte dish-uri iti pot recomanda o masa usoara si rapida. La multe hipermarketuri gasesti in sectiunea de legume congelate „Ratatuille”.

O punga din aceste legume se gateste in mai putin de 5 minute in tigaie fara pic de ulei si, daca insisti sa ai mai mult gust decat iti pot oferi condimentele cu care poti asezona acest „ghiveci” de legume, poti arunca deasupra lor o conserva de kidney beens.

Incearca sa mananci o salata cel putin o data pe saptamana. Daca reusesti sa iti respecti propria dieta este recomandat sa consumi chiar o salata pe zi.

Colega mea Oana va recomanda o salata pe care o considera un cocktail vitaminos:

-morcov ras;

-baby spanac;

-castravete;

-rosie (recomanda scoaterea rosiei din frigider cu o jumatate de ora inainte de a fi folosita sau sa fie clatita cu apa calduta pentru ca rosia sa fie mai suculenta);

-ceapa verde sau ceapa rosie;

-ulei de masline sau de rapita;

-lamaie sau otet de mere(aici as adauga eu otet de vin, este mai aromat si mai putin intepator).

O astfel de salata poate imbunatati atat imunitatea cat si tractul intestinal.

Niciodata nu am inteles de ce parintii mei imi ofereau cereale la micul dejun. Am aflat totusi ca sunt o sursa buna de fibre si, pentru o persoana care doreste sa slabeasca, este o alternativa foarte buna de mic dejun.

Nu recomand batoanele de cereale, fac referire la cerealele in sine de la Sano Vita. Pachete musli cum este Eco Musli Basic care contine fulgi de cereale integrale (ovaz, grau, orz, secara), fulgi orez grau (orez grau, zahar, gluten din grau, extract de malt de orz, faina de grau, sare de mare, emulgator lecitina), seminte de in, miez de seminte de floarea soarelui, susan, amarant expandat, miez de seminte de dovleac.

Nu suna tentant nu? Stai linistit ca nu trebuie sa consumi acest musli simplu. Il poti consuma la micul dejun cu un iaurt slab in grasimi si vei avea parte de o masa usoara si sanatoasa.

Am facut deja suficiente recomandari dar, daca intelegi ca sfaturile mele sunt bune si vrei sa iti mai sugerez si alte metode de a avea o viata mai sanatoasa te rog sa imi lasi un comentariu cu ce alte sugestii te mai pot ajuta si voi raspunde in cel mai scurt timp posibil.

Pana atunci, ma duc sa practic un alt punct important din necesitatile organismului nostru: 8 ore de somn pe zi.

Acest articol a fost scris pentru Superblog 2016, dar de ce sa nu profiti de aceasta oportunitate pentru a afla informatii importante?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *