Producem sau nu producem, banii trebuie sa circule!


Producem sau nu producem, banii trebuie sa circule!

Nu stiu daca a mai spus cineva aceasta fraza inaintea mea sau daca ar fi cazul sa ii pun un trademark personal. Asta este mai putin relevant. Important este mesajul.

Suntem prea multi antreprenori angajati in propriile firme. Cand sa fi si antreprenor si specialist de marketing si om de vanzari si in weekend eventual si receptionist. Cum sa mai poti privi imaginea de ansamblu daca nu pasesti putin in spate?

Astazi ma adresez antreprenorilor care se simt blocati in propria afacere pentru a le reaminti urmatoarele 3 lucruri:

  1. Antreprenorul nu este neaparat administratorul companiei.

    Administratorul companiei poate fi un prieten foarte bun sau un angajat care a dovedit ca intelege destul de bine afacerea si este pasionat de domeniul in care activeaza. Antreprenorul este un investitor care ajuta in primii pasi pe care firma ii are pe piata si dupa paseste in spate pentru ca aceasta strategie de a se departa de munca efectiva sa ii poata da o claritate. In sensul acesta un imprumut poate fi necesar pentru ca antreprenorul sa deschida o alta afacere sau sa o refinanteze pe cea actuala pentru crearea de noi sedii, noi ramuri de activitate, etc.

  2. Antreprenorul nu trebuie sa fie blocat intr-o singura locatie.

    Este foarte bine ca un antreprenor sa fie la curent cu ce se intampla in punctele sale de lucru, dar acesta, ca antreprenor, nu trebuie sa fie blocat „la birou”. Antreprenorul trebuie sa fie liber pentru a se deplasa la „sesiuni de brainstorming”, intalniri cu consilieri (contabili-financiari, de PR-Marketing sau profesionalisti in vanzari). Daca toata ziua esti blocat la birou, cum vei afla de noile oportunitati in care ai fi putut investi? Daca nu te misti, cum te poti astepta ca afacerile tale sa se miste?

  3. Antreprenorul nu trebuie sa fie in blocaj financiar

    Nu ati intrebat niciodata de ce firmele incearca sa isi pastreze cat mai mult banii in buzunar? Pesemne din cauza dobanzilor pe care le obtine de la banci pentru ca tin banii in cont? NU.

Raspunsul corect este pentru ca fac tot posibilul sa aiba lichiditati cat mai substantiale pe intreaga perioada a anului. Nu stii niciodata cand poti avea nevoie de o suma de bani pentru o investitie sau pentru o refinantare a afacerii pentru un departament sau doar pentru un stoc de marfa.

Sunt atat de multi antreprenori care au invatat cum sa faca afaceri inteligente dar, s-au lasat prinsi in capcana muncii. Pentru ca suntem romani si punem pasiune in munca pe care o facem exista intotdeauna acest risc. Si? Care este scaparea?

Cum poti sa nu mai fi angajat in propria firma?

Prima alternativa: Vinzi afacerea (dar nu vei face asta, pentru ca nici eu nu as face-o). Afacerea care te-a uns la piept si in care ti-a facut o enorma placere sa participi in fiecare etapa a ei incepand de la momentul cand erai doar tu, intr-un apartament de doua camere, cu un calculator si multa speranta, pana acum, cand simti intr-un mod disperat ca ai nevoie de o vacanta dar, timpul nu iti permite. Ca să progresezi, ai nevoie de un credit IMM.

Singura metoda prin care o firma creste este daca angajezi in permanenta persoane mai calificate decat anterioarele.

Sau, o firma nu se poate ridica mai mult decat se poate ridica cel mai apt angajat din carma ei.

Dar, sunt sigur ca banii pe care i-ai cheltui pentru a angaja o persoana mai calificata decat tine nu doresti sa ii scoti din buzunar.

Aici intervine creditul IMM. Si investitia creditului merge in personal si in dezvoltare.
Creditul IMM se împarte în trei subcategorii: OVERDRAFT și LINIA DE CREDIT, CREDIT PENTRU CAPITALUL DE LUCRU, CREDIT PENTRU INVESTIȚII. Daca as detalia fiecare categorie de credit m-as putea angaja ulterior intr-o banca dar, nu imi doresc asta.

Un credit IMM destinat capitalului de lucru sau un credit pentru investitii (deschiderea unui sediu suplimentar) implica in final acelasi lucru. Recrutarea de nou personal. Poate nu vei avea niciodata incredere intr-o alta persoana sa aiba grija de banii tai investit de mai mult de 2 ani in acea activitate. Dar, nu ai de ales.

Acest articol a fost scris pentru Spring Superblog si din dorinta de a oferi un sfat util persoanelor blocate in loc.

Visează… obține cu AVBS!

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *