În ianuarie 1945, una dintre cele mai cunoscute locatii strategice ale Führer-ului, situata în prezent pe teritoriu polonez, în apropierea localitatii Ketrzyn din regiunea Lacurilor Mazuriene, era aruncata în aer cu scopul de a evita utilizarea sa de catre Armata Rosie, ajunsa în zona. În prezent, fostul buncar reprezinta una dintre cele mai importante atractii turistice pentru pasionatii de istorie, urmând a fi reamenajat pentru o mai buna punere în valoare a evenimentelor istorice desfasurate aici în timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Istoria este o componenta interesanta a vietii umane. Pornind de la inceputurile preistorice, omul a incercat sa documenteze evenimentele din viata sa. Initial, aceasta documentare a fost realizata prin picturi rupestre trecand la papirusuri si pergamente scrise pentru a face textele „portabile”.
Aceasta vara m-a impins cu un picior catre istorie si cu celalalt catre distractie deoarece am avut bucuria de a vizita noua camera de escape room deschisa de „The Escapers” din Constanta despre care am mai scris si aici anul trecut.
La fel ca vara trecuta, am atentat la o doza sanatoasa de distractie activa pe litoral si am incercat sa nu repetam experientele anterioare. Deoarece fiecare camera de escape room pe care am intalnit-o are tematica sa si aranjamentul sau unicat, consider ca tentativa noastra a fost o mare reusita.
Noua camera despre care vreau sa va povestesc se numeste „Buncarul lui Hitler” si datorita numelui acest articol este deschis de un paragraf informativ. Stiati ca: Buncarul lui Hitler era denumit de catre apropiatii lui „Barlogul Lupului”?
Povestea camerei
Escape Room – Buncarul lui Hitler
„20 iulie 1944 – “Operatiunea Valkyrie”
Se încearca o lovitura de stat. Actiunea va avea loc în buncarul lui Hitler ( „Wolfsschaze” – Adapostul lupului), unde se va organiza o sedinta cu toti ofiterii superiori ai armatei germane.
Tu împreuna cu echipa ta, formata din ofiterii Wehrmachtului, inclusiv colonelul Claus Schenk von Stauffenberg, ajutati de retelele Rezistentei civile dar si de membrii sindicatelor, veti înceca sa îl eliminati pe Hitler la Rastenburg, în Prusia de Est, cu scopul de a înlatura regimul nazist aflat la putere.
Activitatea desfasurata în ”Buncarul lui Hitler” are caracter pur educativ. Ea nu are scopul de a instiga la violenta, discriminare, ura, de a raspândi , incita, promova sau justifica ura rasial?, xenophobia, antisemitismul sau alte forme de ura bazate pe intoleranta, inclusiv intoleranta exprimata prin nationalism agresiv si prin etnocentrism, discriminare si ostilitate fata de minoritati, migranti si imigranti.”
Deci, fara sa ne dam palme intre noi de la caldura verii de la miazazi si cu forte proaspete am pornit catre Buncarul lui Hitler.
Echipa noastra: „The Instant Nazists”: Generalul Morosanu, Locotenentul Vraja, Caporalul Ignat si Soldatii infami Corbu, Claudia si Madalin.
Timp de iesire: Inainte sa facem BUM!
IMPRESII DESPRE CAMERA:
La prima vedere, camera pare usor de rezolvat, poti observa suficiente obiecte in camera de la care sa pornesti dar…acesta este o capcana. Firul logic al camerei este frumos conturat si fiecare indiciu este folosit o singura data pentru a nu incurca jucatorii mai putin experimentati. Puzzel-urile sunt gandite bine si frumos plasate in camera. Lacate…sunt…bidirectional…este…alte puzzle-uri specifice…sunt…dar nu voi da spoilere.
Camera da impresia unui buncar: este lipsita de ferestre, destul de intunecata, muzica militara este prezenta pe intreaga durata a jocului si singurul lucru care te desparte de realitatea lumii din afara camerei este o usa si cheia care trebuie gasita.
Traduceti codul morse: -.. .. … – .-. .- -.-. – .. .- / . … – . / –. .- .-. .- -. – .- – .-
Dificultatea camerei este medie spre grea, dar jucatorii aflati la prima experienta nu trebuie sa se lase descurajati.
The Escapers pot fi gasiti in Constanta pe Strada Aristide Karatzali, nr. 9, in centrul vechi, si in online pe facebook sau pe site-ul personal.