Anim’est 2018 – editia XIII


Cand suntem copii urmarim desene si filme animate, cand devenim adulti si seniori le urmarim din nou pentru juniori dar, undeva intre cele doua perioade, uitam de fericirea pe care ne-o ofera.

Multi dintre noi atingem un grad de seriozitate si de stres atat de ridicate incat nu mai putem aprecia animatiile.

Sau, din contra, le apreciem doar ca fiind pentru copii, uitand rolul lor esential: de a transmite un mesaj, un sentiment sau de a spune o poveste.

Editia din acest an, care va avea loc intre 28 septembrie si 7 octombrie, este dedicata animatiei experimentale si de avangarda, adunand la un loc cateva dintre cele mai neconventionale si inovatoare experimente vizuale animate din anii ’20 si pana astazi, productii emblematice care au marcat istoria cinematografiei si in special pe cea a filmului de animatie.

Asa cum mentionam anterior, prin acest articol vreau sa amintesc oricarui citeste ca animatiile sunt pentru orice varsta. Acest lucru este foarte bine evidentiat si in cadrul festivalului prin noptile speciale de animatie cu rating +18 ani:

– Creepy Animation Night, aflat la a 10-a ediție, il doilea weekend al festivalului, este un maraton de animatii horror si terifiante 5 octombrie, la 23.59, la Cinemateca Eforie si la Cinema Elvire Popesco

–Animusic Night, care va avea loc joi, 4 octombrie, de la 20:00 in care 34 de titluri internationale concureaza pentru castigarea Premiului pentru Cel mai Bun Videoclip animat

–Romanian ReAnimation Night — petrecerea care celebrează competitia de scurtmetraj romanesc din cadrul Anim’est Miercuri, 3 octombrie, de la 20.00, in Expirat.

–Trippy Animation Night, Sambata, 29 septembrie, de la 23.00 la Cinemateca Eforie, ofera tot ce are animatia mai straniu si avangardist, mai psihedelic si nonconformist de oferit.

Minimest ii asteapta si de data aceasta pe cei mici in cinema, in cele doua weekenduri ale festivalului, intre 28 – 30 septembrie si 5 – 7 octombrie, cand vor fi proiectate cele mai frumoase filme de animatie recente dedicate lor.

Parintilor tin sa le mentionez, din experienta mea a anilor trecuti, animatiile din sectiunea Minimest nu sunt deloc plictisitoare. Asa ca, weekendurile respective sunt mai degraba o scuza pentru a merge la film impreuna cu cei mici, atat cat se mai poate.

Aici puteti descarca programul complet in varianta .PDF

Eu voi reveni cu un articol suplimentar pentru a va comunica ce mi se pare mai interesant.

Cine stie, poate ne revedem la o animatie.

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *