Sfarsitul vine noaptea, nu stiai?


Saptamana aceasta ne asteapta in cinematografe o provocare cinefila, filmul „Sfarsitul vine noaptea”.

Fiind aflati in pragul Halloween-ului, acest cadou al genului horror a venit la timp.

Apasa „trick or treat” in continuarea articolului si poti citi recenzia !

trick or treat

 

„Sfarsitul vine noaptea” este primul lungmetraj in regia lui Dominique Rocher. Filmul urmeaza romanul adaptat de Pit Agarmen, pseudonimul și anagrama scriitorului Martin Page. Genul filmului este, mai degraba, horror psihologic decat genul horror cu zombie cu care ne-am obisnuit dar, acesta este si aspectul pentru care, pentru unii cinefili filmul iese in evidenta, iar pe altii ii poate lasa indecisi.

Cred ca este un aspect interesant de vizionat o parte din filmografia regizorului inainte de a merge in cinematograf pentru acest film. Prin urmare, inainte de trailer, iti recomand sa urmaresti partea a opta din scurtmetrajul „Haiku”. O bucatica vizuala pe care o poti considera un prequel-teaser al filmului.


Intr-un interviu luat regizorului, acesta spunea:

„Atunci cand faci un film, mai ales un prim film de lungmetraj, este de asemenea un prim pas, o incercare de a fi deschis celorlalti. Filmul merge in aceeasi directie, in care un om retras se va deschide treptat celuilalt. Puteti vedea o multime de metafore.” O afirmatie cu care sunt complet de acord. In momentul in care personal, creezi ceva vizual, auditiv sau in scris, ii adaugi o amprenta personala, un stil aparte pe care nimeni in aceasta lume nu il va putea reproduce integral.

La prima vedere filmul iese cu usurinta din tiparele productiilor horror clasice, dar intr-un final este inevitabil sa nu intelegi integral esenta sa.

„Sfarsitul vine noaptea” ne ofera suficiente momente de reflexie, alintate de actiune si adancite in mesajul sau simplu.

Singuratatea poate fi atat cel mai mare dusman, cea mai mare frica, cat si cea mai profunda provocare pentru fiecare dintre noi.

Dar, sa vedem ce avem aici:

Sinopsis

Dupa ce s-a trezit intr-un apartament unde cu doar o noapte inainte o petrecere era in toi, Sam este fortat sa infrunte realitatea. El a ramas singur, iar zombii au invadat strazile din Paris.

Terifiat de cele vazute, Sam va trebui sa se baricadeze in interiorul cladirii si sa isi planuiasca supravietuirea. Dar este cu adevarat singurul supravietuitor?

 

Sinopsisul este clar, frumos si sugestiv indemnand cititorul catre un film care promite multa actiune. Daca citesti doar descrierea vei avea asteptarea de a vedea un film in genul „Resident Evil” plin de zombi si actiune.

Daca faci asta, vei pleca dezamagit. Trebuie sa intelegi ca Sam, personajul povestii noastre, este un om simplu si normal fara superputeri si fara ADN modificat. Este un film care spune povestea omului de rand, eu, tu, oricare dintre noi, in situatia in care nici nu stii cand a venit sfarsitul lumii. In realitate, asa va si veni… neanuntat.

Din punct de vedere vizual mi-au placut cadrele realizate. Perspectivele se schimba atunci cand este necesar, usor, si suficient cat sa surprinda toata lupta interioara. Cadrele asupra orasului sunt surprinzatoare. Asteptarea intr-un film cu zombi, este sa vezi un oras plin, sa vezi scene intunecate in miez de noapte cand lucrurile devin cu totul mai dificile.

„Sfarsitul vine noaptea” ne ofera exact opusul, scene luminate, pe timp de zi, care prin natura lor ajuta la izolarea completa a lui Sam.

Prestatia actorilor mi s-a parut peste asteptari. Actorii, fie ei tineri sau mai varstnici au realizat tot posibilul pentru a oferi ce aveau ei mai bun. Trebuie apreciata si decizia regizorului de a realiza doua variante ale filmului, una in engleza si una in franceza, fara a realiza un simplu si banal dublaj. Pur si simplu mi se pare interesant faptul ca fiecare dintre cele doua versiuni poate transmite ceva diferit datorita faptului ca este interpretat separat.

Scenariul este succint si imbina lupta personajului cu sentimentul de Escape Room in care jucatorul trebuie sa adune orice ar putea sa ii fie util pentru supravietuire. Putem supravietui singuri in astfel de scenariu? Poate Sam? Ai putea tu?

Spoiler de la Mihai

Prietenul meu, Mihai, a avut norocul de a vedea filmul cu putin timp inaintea mea si imi tot spunea: „O sa iti placa prietenul din lift, fata invizibila si cand se da cu capul de perete.

Concluzia mea, dupa vizionarea filmului ramane de pomina deoarece cu cat trec mai multe zile de la vizionare, cu cat reusesc sa rumeg mai mult la toate momentele din film si sa trec de la opinia initiala de perplexitate datorita diferentei uriase intre asteptari si ce mi-a fost oferit la concluzia ca acest film poate fi usor folosit ca documentar de instruire pentru o asa situatie apocaliptica.

Dar, ca de obicei, nu eu dau banii pe bilet, asa ca te las cu trailerul pentru a te convinge singur de ce am spus pana acum.


Merita vazut acest film in cinematograf? Da! In final, cine nu vrea sa stie cum sa supravietuiasca sfarsitului?

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *