Dacă nu ai noroc, degeaba te zbați!


Multe persoane care vor citi titlul acestui articol se vor gândi: „Așa este, nu am noroc! Nimic nu iese așa cum vreau!”. Eu sunt aici ca să îți spun că probabil nu știi ce este acela norocul. Prin definiție, norocul este momentul în care oportunitatea se întâlnește cu pregătirea. Indiferent despre ce domeniu al vieții discutăm, ghinionul poate fi noroc chiar dacă nu realizezi asta. Undeva, cineva are grijă de tine. Poate nu ai reușit să cumperi noua mașină pentru că vei rămâne o perioadă fără loc de muncă. (ghinion care este în realitate un noroc) sau poate nu ai reușit să îți cumperi casă pentru ca universul a zis că vine criza (alt exemplu de perspectivă). Indiferent de situație, există unele perspective pe care nici tu nu le poți observa.

Norocul, așa cum am zis mai devreme, este pe jumătate pregătirea. Fiecare pas pe care îl faci pentru a te pregăti te aduce mai aproape de reușită. Poate nu ești inginer proiectant și ai nevoie de un dictionar de constructii ca să îți pregătești proiectul casei, aia proiect, pe care o tot visezi de ani buni. Poate nu ești ghid turistic și ar fi mai bine să îți cumperi o revistă sau un material de studiat cu obiectivele turistice pentru destinația ta de vis. Poate nu ești programator pe calculator și trebuie să achiziționezi cărți cu ajutorul cărora poți învăța limbaje de programare. Oricare ar fi direcția care te interesează în acest moment, cu siguranță sunt pași mici pe care îi poți face pentru a ajunge mai aproape de rezultatul pe care ți-l dorești.

De ce să faci acești pași mici din timp? Păi, să vedem! Dacă iei un dicționar de construcții nu o să te mai întrebi ce este o casa nZEB. Tu vei știi că este o casă cu consum aproape zero și, știind asta, poate chiar te vei gândi serios să ai una. Dacă iei un ghid turistic vei știi că în Amsterdam sunt locații mai puțin cunoscute, însă la fel de interesante, pe care altfel ai putea să le ratezi. Dacă iei cărți pentru a învăța limbaje de programare, de la o carte la alta, vei înțelege din ce în ce mai ușor subtilitățile codurilor și regulile lor.

Viitorul nu este niciodată fix și atât timp cât știi ce contează mai mult pentru tine, îți vei orienta direcția către ce este mai important, către ce te face mai fericit. În viață, schimbarea este singura constantă, iar acest lucru l-am învățat din obiectivele mele, care s-au schimbat în ultimii șapte ani mai des decât mă așteptam. Acum șapte ani, singurul lucru pe care mi-l doream era să mă mut din apartamentul părinților mei și să devin independent. Nu îmi asum acest merit, a fost o coincidență frumoasă că mi-am întâlnit jumătatea și ne-am mutat împreună.

Obiectivul meu s-a schimbat în acel moment și m-am concentrat pe finalizarea studiilor. Aici îți pot da un sfat util. Dacă tot ai o lucrare de licență sau masterat la finalul anului, de ce să nu lucrezi la ea din timp și pas cu pas să ai tot ce ai nevoie pentru a o finaliza? Pentru lucrarea mea de masterat, eu am lucrat fiecare proiect din timpul anului în legătură cu aceeași firmă. Analiza stocurilor, testarea pieței, contabilitate și orice altceva îți mai poți imagina a fost strâns în lunile de studiu într-o analiză completă și detaliată al respectivei firme pe care la finalul studiilor am compilat-o într-o lucrare. Dacă vrei să îți faci viața mai ușoară, trebuie să o iei pas cu pas și să te pregătești din timp. Am terminat studiile și obiectivele mele s-au tot schimbat. Am vrut să îmi cumpăr o mașină, să îmi iau permisul de șofer, dar nu am avut noroc. Eu eram pregătit, dar nu era momentul. Acea perioadă a trecut așa cum a venit și am început să mă gândesc la a-mi cumpăra o casă împreună cu iubita mea. Am făcut un plan de atac, pas cu pas:

  • Am mers la bancă să descoperim ce acte ne sunt necesare;
  • Am schițat zona în care ne interesa să fie viitorul apartament sau casă;
  • Am făcut o listă cu site-uri și aplicații pe telefon pe care le verificam constant pentru a căuta oferte;
  • Am dat telefoane și am mers la vizionări.

Pas cu pas, ne apropiam de îndeplinirea visului nostru, și, deși am fost deschiși la idei, am avut propiul nostru set de reguli:

  • să nu fie la parter dar nici la ultimul etaj;
  • sa fie suficient de spațios;
  • să fie în zona care ne interesa în mod special;
  • să aibă trei camere pentru că ne gândeam la generațiile viitoare, de ce să stai după să schimbi apartamentul de două camere pe unul de trei camere?

Nu am cum să nu menționez că unul dintre criteriile pe care le-am avut în căutări a fost prețul. Din momentul în care am ajuns la bancă, am realizat o simulare pentru a înțelege cât ar fi rata lunară de plătit și pentru a ne stabili până la ce sumă suntem dispuși să mergem în așa fel încât să ne și rămână căte ceva de cheltuială sau de pus deoparte pentru zilele negre. Planul nostru a fost bine analizat, bine structurat și foarte bine executat pas cu pas.

Din punct de vedere al pregătirii putem spune că am fost total pregătiți pentru a ne atinge acest vis.

Dacă nu ai noroc, degeaba te zbați! Cu toate că am fost pregătiți, oportunitatea nu a fost alături de noi. Sau, așa consideram noi. La scurt timp după ce nu am reușit să cumpărăm apartamentul de vis, am avut probleme financiare care ne-ar fi băgat rău de tot în bucluc dacă am fi avut și o rată de plătit. Noroc = 1 Ghinion =0

Nu ai înțeles? Perspectiva noastră era limitată când cumpărarea apartamentului nu a fost finalizată. Este ușor să fii dezamăgit, frustrat și trist. Poate dacă am fi știut că ne aștepta acea perioadă neagră am fi amânat chiar noi cumpărarea, dar nu ai de unde să știi ce îți rezervă viitorul.

Obiectivele s-au schimbat și ne-am decis să ne pregătim nunta în acest an în luna mai. Am făcut un tabel în excel cu estimări de prețuri pe care le ajustam pe măsură ce dădeam telefoane. Am contractat tot, de la restaurant, la cabina foto și, în final, cu toate pregătirile, cu toate regulile și toată atenția la detalii pe care am depus-o, a venit pandemia Covid 19. Toată nunta va fi amânată. Tragic! Ghinion! Poate este o perspectivă pe care eu nu o văd acum. Cu siguranță există una. În aceste momente, această convingere clară este ceea ce mă ține optimist, dornic de muncă și cu mintea clară și netulburată de încă o amânare.

Atunci când îți dorești ceva, nu uita să faci pregătirile pas cu pas, să fii atent la detalii și să încerci să descoperi, dacă nu este evident, ce poți face pentru a-ți atinge visul și, dacă la fel ca la mine, nu se întâmplă, nu dispera!

Cu siguranță există o perspectivă pe care tu nu o vezi.

Acest articol a fost redactat pentru Spring SuperBlog 2020 și cu speranța că întotdeauna există o altă perspectivă pe care noi poate nu o vedem.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *