Esențialul în bucătărie!


Încă de la începutul relației mele, când am constatat că va fi necesar să am de toate în casă, mi-am inpus să am lucrurile esențiale în bucătărie.

După ce v-am povestit cum aș reamenaja bucătăria, mi se pare normal ca pe langă obiectele de „mobilier” să vă spun și despre accesoriile pe care le consider vitale.

Dacă vrei să vezi ce folosești mai mult în bucătărie, este simplu!

Verifică ce ajunge mai des în chiuvetă, ce prezintă cele mai multe urme de utilizare și fără ce rămâi cel mai des!

Mergând pe această idee, am ajuns la această listă scurtă de obiecte esențiale. Lista ta poate să difere în funcție de ce gătești cel mai des.

Numărul 1 – Ibricul de cafea

Da, numărul 1 din lista mea, și probabil cel mai utilizat obiect din bucătărie, este ibricul de cafea. Pentru că nu îmi permite timpul să gătesc zilnic, cu toate că mi-ar face plăcere, trebuie să recunosc că o zi fără cafea este o zi mult mai lentă.

Nu consider că infuzia de cofeină este cea care mă pune în mișcare, ci mai degrabă efectul ei psihologic, dar asta nu micșorează importanța ei.

Pentru că folosesc ibricul de fiecare dată pentru a fierbe apa pentru cafea sau pentru a prepara cafeaua prin fierbere, acesta este probabil cel mai utilizat lucru din bucătărie.

Numarul 2 – Tigaia

Daca nu ai tigaie cum prăjești ceva? Bine, am și o fripteoză, dar, pentru o porție rapidă de cartofi, pentru un ou ochi, pentru o omletă cu branză, sau orice alte prăjeli pe foc, tigaia este obiectul esențial de care nu mă pot lipsi și pentru care chiar mi-am procurat o rezervă.

Tigaia este obiectul magic care îți poate transforma un semipreparat de legume cu cărniță într-un adevarat prânz. În tigaie fac, când am ocazia, degețelele de pește, prăjesc carnea de gulaș, călesc carnea pentru musaca și nu în ultimul rând, prăjesc bucățele de branză pane.

Numărul 3 – Paleta de gătit

Evident, dacă faci multe prăjeli, o paletă pentru gătit este esențială și nelipsită de la „locul de muncă” și, pentru că ceea ce gătesc nu se rezumă la preparate care trebuie doar amestecate prin tigaie, o paletă de gătit tip clește este foarte utilă pentru fripturi, bucățele de pui, omletă pe care vrei să o faci pe ambele părți sau orice alt preparat pe care trebuie să îl apuci prin uleiul extrem de încins.

Pentru că lingurile de lemn intră tot în categoria palete de gătit, îi voi oferi aici o mențiune specială pentru că fără ea nu ai avea cum să amesteci în ciorbă sau tocană și ar fi mai dificil să deguști din mâncărurile fierbinți (în lingura de lemn căldura se disipă mai rapid decât în cea metalică).

Numarul 4 – Oale

Pentru că nu poti trăi doar cu prăjeli (nu este sănătos), oalele sunt absolut necesare în bucătărie. Este bine să ai set de oale de diverse dimensiuni: una mai mică pentru a încălzi mâncare (două/trei porții) sau pentru a face un pui de mămăligă, una mijlocie pentru tochituri, tocane, legume fierte pentru garnitură, cartofi natur sau piure, mâncare de mazăre și lista poate continua și în final, una mare pentru când ai lume în vizită și trebuie să gătești pentru mai multe persone, pentru când vrei să faci o supă sau o ciorbă sau pentru cand vrei să prepari sarmale.

Numarul 5 – Condimente

Ce? Nu prea ai condimente în casă? Ai plicuri de condimente „pentru pește”, „pentru pui” sau „pentru sarmale”? Știi, de fapt, ce sunt acelea? Punguțe de condimente mixate și cu un surplus de mai știu eu ce. De ce să nu ai condimentele și să adaugi în funcție de gustul tău? Nu te pricepi? Ce? Crezi că toți s-au născut învățați?

Din moși-strămoși oamenii au gătit ajustând gustul mâncării cu condimente în funcție de cum li se părea mai bine și așa facem și acum. Nu zic că trebuie să gătești toată mâncarea după ureche, dar condimentarea este la degetul tău.

Cele mai nelipsite condimente din casa fiecăruia sunt sarea și piperul dar, știai că piperul proaspăt măcinat este mai aromat decât cel cumpârat la plic? Eu am mai multe râșnițe de piper, sare și ardei iute și le consider esențiale în bucătărie. Fac un ou ochi, pun puțină sare, râșnesc piper adaug puțin mărar sau busuioc și deja i-am adăugat savoare.

Pentru fiecare persoană aceste accesorii esențiale pot să difere dar, la finalul săptămânii nu am cum să uit cum de fiecare dată când am reușit să ne adunăm la noi acasă, motivul a fost seara de pizza.

Cu toate că aluatul era cumpărat, mulțumită implicării pline de bunăvoință și dragoste, de fiecare dată ne lingeam pe degete la final și așteptam cu nerăbdare să scoatem cele două pizza simultan din cuptor.

Articolul a fost redactat pentru Spring SuperBlog 2020.

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *