Cum ar fi sa merg cu metroul la Iasi? 1


Intotdeauna mi-a placut poezia:

„Vine trenul de la Iasi

Incarcat cu iepurasi …”

Astazi mi-am imaginat pentru prima data cum ar fi sa fie un metrou in Iasi? Pana la o astfel de expansiune va mai dura ceva dar, pana atunci, daca as putea sa aduc un metrou comestibil?

Cum ar arata orasul Iasi ca o adevarata metropola? Am deschis jocul Sims si am inceput sa construiesc. Directia in care trebuia sa ajung nu era dificila pentru ca primii pasi catre reusita l-au facut firmele de IT care si-au plasat in oras sedii importante.

Am mai facut doua mall-uri, un cartier mai apropiat de aeroport si prima linie de „Subway” din Iasi. Pentru ca inca nu am patch-ul de subteran pentru a construii linii de metrou a trebuit sa ma multumesc cu o franciza care ma gadila la papilele gustative de la primul auz.

Daca m-as decide sa aleg o franciza, o voi alege pentru produsele si renumele sau dar, nu voi uita ca niciodata nu ma voi multumi cu mai putin de 50% din profit. Aceasta este o regula proprie si adaptabila la fiecare situatie intalnita.

In primul rand, trebuie sa iti explic de ce am ales „Subway” si de ce am ales francize din domeniul Food & beverage. Raspunsul este simplu: Cat timp omul traieste are necesitatile de baza: apa si mancarea.

Am ales brandul „Subway” pentru ca este un lant de fast-food relativ sanatos, cu produse pregatite pe loc si care ofera printre cele mai bune raporturi calitate/pret.

Mare cacealma. Am ales „Subway” pentru ca sandwish-urile lor sunt buuunee. Bune de te lingi pe degetele persoanei cu care ai venit. Este un concept relativ apropiat de o shawormerie dar, cu produse mai selecte si mai diversificate. Si, daca as reusi sa plasez un astfel de magazin la parterul oricarei cladiri corporatiste sunt sigur ca nu as da faliment nici intr-o mie de ani.

Exista unele avantaje cand ai luat decizia de a cumpara o franciza. Preiei un nume pe care nu trebuie sa il construiesti de la zero, o serie de produse care au fost deja testate si sunt pe placul unui public tinta si in acelasi timp beneficiezi de sfatul si suportul firmei mama care deja a avut succes. Primesti la pachet bannere, flyere si tot ce iti trebuie pentru ca afacerea ta sa functioneze. Pe langa asta, este si in interesul lor ca tu sa ai succes. Daca tu vei „inchide pravalia” si firma va capata un renume slab pe piata.

De fiecare data cand merg la shawormeria mea preferata, ma intreb de unde isi cumpara sosul pe baza de curry. Asta este inca un mare avantaj. Nu voi putea face niciodata acasa o shaworma cu acel sos si doar pentru acel sos ma deplasez 4 statii de autobuz indiferent de ora din zi sau din noapte.

Si, la franciza „Subway”, avem sosuri.

Mustar gasesti pe toate colturile. Sos de ceapa dulce nu vei descoperi la magazin. Mustar cu miere nu intentionez sa incerc macar, dar sunt sigur ca exista persoane care l-au testat. Singurele doua sosuri pentru care as fi fericit sa profit de „providerii” Subway sunt Ranch (care este in final un fel de sos combinat de iaurt sau smantana cu verdeturi) si Ranch (care seamana foarte mult cu un sos barbeque). Asa cum nicaieri nu vei gasi un sos cu usturoi cum era pe vremuri la KFC(nu asta, ca asta de acum este o prostie) asa nu vei gasi pe nicaieri un sos exact ca cel pe care il va oferi franciza prin sursele sale de distributie interna.

Sunt sigur ca si tu ai idei de afaceri si poate te-ar interesa o anumita franciza. Iti voi da un mic sfat. Daca tot ai bani de investit de ce sa nu cumperi o masterfranciza? De ce sa ajungi sa te lupti cu un alt francizat asa cum se intampla cu fiecare Shop&Go aflat la doua blocuri distanta de alt Shop&Go si care au in apropiere un Mega Image imens? De ce sa nu ai toata zona pe care ai negociat-o contractual doar a ta? De ce sa nu iti deschizi sedii secundare si sa nu te extinzi si tu la randul tau? Sunt sigur ca nimeni nu isi doreste sa devina angajat in propria sa firma. Dar, multi antreprenori asa ajung.

In final, o afacere este ca un joc de poker. Este important ce noroc ai cand iti primesti cartile dar, intotdeauna este bine sa ai ascuns un know-how sub maneca. Subway stie ce a facut bine in afacerile sale. De ce nu as profita? Eu cred ca voi castiga acest joc tip Monopoly. Am trecut de start. Acum este randul tau.

 

Acest articol este redactat pentru Spring Superblog 2017 si din placerea de a fi antreprenor.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Un gând despre “Cum ar fi sa merg cu metroul la Iasi?