Aici este engleza! 1


Din copilarie, am inteles ca fara sa cunosti tainele limbilor straine, nu te poti descurca in societate.

Fiecare tara are o a doua limba care este mai conoscuta la nivel national.

Pentru noi, dupa anii 90″ aceasta a devenit engleza. Dar, engleza pentru mine, nu a fost doar o limba pe care sa o invat. Am prins foarte usor cateva cuvinte de baza de la televizor. In perioada aceea posturile de televiziune inca mai difuzau desene in limba engleza. Chiar regret ca in prezent dubleaza toate desenele. Acolo ne intalneam pentru prima data cu unele cuvinte care ne-au usurat invatarea unei limbi: engleza fara profesor.

Nu voi uita niciodata cat de entuziasmat eram la orele de limba engleza, predate la scoala, in clasa a doua.

Pentru ca invatasem suficiente cuvinte atat din desene cat si din filme, de indata ce era pusa o intrebare saream de pe scaun cu mana in aer pentru a raspunde. Nu eram singurul. Multi doreau sa se faca afirmati si sa dovedeasca ca stiu raspunsul. Dar eu eram atat de determinat, incat in momentul in care saream de pe scaun, efectiv ma aruncam in fata bancii cu doua randuri. Poate poate m-ar fi ales pe mine. Nu tin minte ziua in care am luat nota noua la limba engleza pentru ca aveam si norocul de a putea practica impreuna cu o prietena venita din Canada.

Am invatat fiecare cuvant pe care l-am intalnit si ele mi-au fost intiparite in minte de persoanele care ma intrebau de ele.

Materia in liceu a ramas la fel de placuta ca in clasele de generala. In liceu, invatam verbe, invatam timpuri, expresii noi si, cand profesoara considera ca s-ar putea sa fim cam epuizati sau cu gandul la soarele de afara care parca nu dorea sa ne lase sa ne concentram, ne oferea o lectie in stilul anilor prescolari. Asa am urmarit pentru prima data filmul „Anger Management”. Intr-o sala de curs, cu usa inchisa si lumina stinsa am redescoperit placerea de a vedea filme in aceasta limba straina.

Te-ai intrebat vreodata de ce un film este mult mai apreciat in limba sa natala decat in limba tarii in care este difuzat?

Motivatia este relativ simpla. Actorii care interpreteaza au fost selectati perfect pentru rolurile pe care le joaca. Uneori, un personaj este creat cu gandul la un actor, mulandu-se pe specificul sau verbal.

Am ajuns in anii de facultate si am descoperit ca si studentii invata limba engleza dar, invata cuvinte de specialitate, folosite in domeniul pe care spera sa il practice.

A cunoaste o limba straina, de circulatie internationala, este foarte important. Poti avea nevoie sa cunosti limba engleza cand mergi pana la piata si intalnesti un cetatean strain care s-a pierdut prin oras, poti avea nevoie sa intelegi o scrisoare primita de la o firma multinationala sau de la o ruda indepartata. Pur si simplu te lovesti peste tot de ea. Daca iti comanzi produse online sau le cumperi din magazin, uneori descrierea sa nu este perfecta sau completa in limba romana si cunoasterea limbii englezesti iese din nou in avantajul tau.

Invata limba engleza pentru tine!

Acum, ca am finalizat studiile si ma aflu pe piata muncii, constat ca timpul este foarte pretios si, cu siguranta, asa este si pentru tine. Dar, nu iti pierde speranta. Chiar daca nu ai invatat inca limba engleza, nu este niciodata prea tarziu. Vointa este cheia. Solutii exista. Daca traiesti in Bucuresti, poti incerca un curs personal face to face. Daca nu ai timp sa te deplasezi si munca te tine lipit de scaun si patul de acasa, atunci poate ti se preteaza mai bine un curs prin apeluri Skype. Daca totusi, nici de asta nu ai timp. Sa spunem ca esti student si toata ziua ta iti este ocupata mai mult decat ti-ai dori. Daca singurul tau moment liber este dupa ora 12 noaptea. Nu este o problema. Poti gasi oricand cursuri de engleza online pe care sa le practici. Si, partea cea mai buna, exista si cine sa te corecteze dupa ce le parcurgi. Engleza pe calculator nu mai este doar o idee.

Daca vrei sa fii sigur ca toata atentia „profesorului” este atintita asupra ta si obtii un instructaj pretat la necesitatile tale, incearca platforma „Engleza pentru toti”. Chiar daca este derutanta functionalitatea ei(un mix intre blog si magazin), acesta nu este un lucru negativ. Te face sa te simti ca printre prieteni, oferindu-ti in acelasi timp un serviciu de care ai mare nevoie. Pagina „Despre profa de Engleza” merita putin restructurata dar, in principiu este pe drumul cel bun. Asa ca, ce mai astepti?

Nu conteaza scuza, conteaza rezultatele!

Poate maine ai nevoie sa sustii un interviu in limba engleza si te faci de ras ca nu ai fost atent la orele din liceu.

Sau, poate ai avut un profesor grabit care nu a reusit sa te inspire. Acum acel profesor esti partial tu, pentru ca tu doresti sa inveti.

Acest articol a fost scris pentru Spring Superblog 2017 si din placerea de a-mi reaminti cum am invatat eu limba engleza.

 


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Un gând despre “Aici este engleza!