Lumea imaginatiei 2


Astazi vreau sa te invit in lumea imaginatiei. Dar, nu vom parcurge toate lumile ipotetice. Astazi ne vom imagina cum ar arata lumea noastra in lipsa unui material absolut banal si vom descoperi cum ne sunt afectate activitatile zilnice de lipsa lui.
Pornim impreuna intr-o lume fara cauciuc.
Pentru a intelege mai usor cum ar arata lumea noastra fara banalul cauciuc trebuie sa privim putin in trecut pentru a sti unde a aparut si cand a fost descoperit.
tlachtli-13
Indienii din zona Americii centrale si de sud au fost primii oameni care au beneficiat de descoperirea cauciucului. Cristofor Columb relateaza ca in anul 1497, indigenii se relaxau practicand un joc, “Tlachtlic” foarte asemanator cu fotbalul si baschetul din zilele noastre. Obiectivul jocului era de a introduce o mingie din cauciuc prin interiorul unui cerc de piatra…
Deci, pornind de la aceasta utilizare este deja destul de dificil sa ne imaginam o lume fara fotbal, fara baschet si fara atatea jocuri care se bazeaza pe mingii din cauciuc. Cel mai probabil, sportul mondial ar fi biliardul, pokerul sau jocuri mentale elementare.
Mergand din idee in idee… o lume alternativa in care jocurile mentale ar fi constante si ridicate la nivel de jocuri mondiale ar creste nivelul intelectului planetar si in consecinta evolutia generala ar fi inimaginabila.
Dar, noi suntem persoane practice si la fel a fost si evolutia utilizarii cauciucului in societate. Prima utilizare practica a cauciucului este documentata in Anglia cand Joseph Priestley a observat ca scrisul creionului poate fi sters cu acest material.
Si oamenii nu s-au oprit acolo cauciucul a fost un adevarat suport in perioada industriala oferind benzi transportatoare pentru uzul general pana la benzi speciale de asamblare. Fara benzile de cauciuc folosite in uzine am avea doua alternative:
varianta 1- mai multa munca manuala si risc ridicat al accidentelor la munca
varianta 2- placi metalice cu transfer al materialelor prin ridicari si coborari, rezultatul fiind mai slab dar si masinariile ar ocupa mai mult spatiu. In momentul actual exista multe companii care si-au dedicat activitatea pentru producerea unor benzi cat mai utile pentru adaptate domeniilor necesare. De exemplu, Elastimpex Romania s-a axat pe realizarea de benzi transportoare ?i pl?ci tehnice din cauciuc.

Masinile au multe componente din cauciuc in componenta dar, poate cele mai evidente sunt curelele de distributie si de transmisie.
Nu sunt mecanic dar, nici nu cred ca trebuie sa fiu pentru a intelege importanta lor. In urma cu 100 de ani distributia masinii era realizata printr-un lant. Aceasta metoda ramane preferata de multe persoane si in acest moment datorita duratei mai lungi de utilizare.
Dar, cum ar arata lumea noastra fara banalele elastice cu care prindem mai multe obiecte la un loc? Am fi obligati sa le legam cu sfoara sau sa capsam pungile. Fara cauciuc rotile ar fi in continuare de lemn sau metal si nu ar oferi posibilitatea de a atinge viteze atat de mari.
O alta utilitate mult apreciata a cauciucului o este oferita de aderenta sa. Spun acest lucru deoarece foliile de cauciuc aderente sunt folosite en gros pe bordurile masinilor. In lipsa lor, soferii ar fi nevoiti sa gaseasca alte metode de a-si fixa aparatele de taxat pe bord.
Husele pentru telefoane sunt realizate din cauciuc deoarece materialul acesta absoarbe socurile fizice. In eventualitatea in care mi-ar pica telefonul pe jos acesta este cu siguranta materialul in care as dori sa fie incastrat.
Bouncy balls
Sa pasim totusi din lumina reflectorului seriozitatii si sa ne imaginam pentru un moment si jucariile noastre preferate. Fara cauciuc nu ne-am fi bucurat de ratusca plutitoare. Sunt sigur ca fiecare din noi am avut in copilarie o ratusca de cauciuc. Sau…poate un pitic? Indiferent daca ai avut sau nu ai avut o ratusca de cauciuc este imposibil sa nu fi primit o mingie saltareata din cauciuc. Si fiecare dintre noi am simtit lipsa ei cand i-am dat drumul de la etaj si nu am mai gasit-o in fata blocului…Mie stiu sigur ca mi-a fost dor…am aruncat-o de la etajul 8…
rubber-duck
Un lucru putem spune sigur despre cauciuc.
Izoleaza…izoleaza…izoleaza… nu ne putem imagina o lume in care in zonele inundate nu poti folosi cizme de cauciuc, in care cablurile electrice nu sunt acoperite cu cauciuc pentru a nu te curenta si in care nu exista manusi de cauciuc pentru a te proteja de substante periculoase.
Fara stampile de cauciuc…putem trai…am mai scris aici despre istoria stampilelor si sincer…consider ca se descurcau destul de bine cu sigiliile. Dar, cum ne-am fi descurcat fara cauciucul din instalatiile sanitare? Stim ca astfel de instalatii au aparut inca din vremea romanilor. Dar, in acea perioada nu se folosea cauciuc pentru realizarea racordurilor, nu existau garnituri de cauciuc pentru a esantiza conexiunea a doua conducte si in mod special nu exista burduful din cauciuc de la toaletele moderne care realizeaza legatura dintre conducta generala si vasul de la wc.
Pentru a concluziona ce vroiam sa iti transmit astazi…
Noi depindem de acest material absolut banal intr-un mod pe care nu il constientizam pornind de la primele ore ale diminetii cand folosim dusul, pe drumul spre munca (talpa incaltamintii) si pana in momentul in care ne intoarcem acasa. Cauciucul a devenit prezent in viata noastra de zi cu zi ca un membru al familiei…sigur, prezent si de incredere…mai putin atunci cand garnitura nu este masura potrivita.
Acest articol a fost redactat pentru Superblog 2015!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 gânduri despre “Lumea imaginatiei