TREI IN NOAPTEA DE CRACIUN 2


Viata este ca o carte. Trecutul tau este naratiunea scriitorului si introducerea povestii. Din momentul in care ai pasit in lumea aceasta, ai devenit personajul principal, si, cu primele cuvinte pe care le-ai rostit, au fost scrise primele liniute de dialog.

Consider ca fiecare decide cum isi joaca rolul si in ce directie o va lua firul povestii personale asa ca, m-am decis ca acest Craciun sa citesc trei carti. De ce trei? Pentru ca trei este cifra magica in basme si pentru ca trei carti vreau eu sa citesc.

De cand eram mic, am sesizat placerea pe care mi-o ofera cititul cartilor si ma declar multumit ca la mine in casa toata familia citeste.

Deja ma pot imagina asezandu-ma pe fotoliu in halatul meu pufos. O cana de ciocolata calda, aromata cu scortisoara va sta pe masuta de cafea si o muzica ambientala in surdina ma va relaxa complet. Intotdeauna m-au fascinat misterele si povestile care ma purtau in lumi fantastice in care orice era posibil.

Astfel, m-am decis ca in acest Craciun editura RAO va fi portalul meu secret si misterios catre lumile in care aleg sa ma retrag. Pentru ca nu vreau sa plec singur in aceste lumi alternative, te invit si pe tine sa mi te alaturi.

Pentru inceput, vreau sa patrundem in lumea creata de catre Jeanette Winterson. Vom pasi impreuna in lumea thrillerelor in care imaginatia noastra va transforma totul in realitate. Asa cum ma asteptam, orice poveste buna despre calatoriile in timp se petrece in Londra. Pasind pe strazile orasului intalnim o casa din care se aude necontenit “tic tac …tic tac”. Usa se deschide si ramai surprins de numarul impresionant de ceasuri care sunt atarnate de pereti si nu numai.

De ce vreau sa patrundem in lumea cartii „Tornadele Timpului„? Dar…este evident draga Watson!

Craciunul are de fiecare data tendinta de a te face sa te gandesti la cei dragi, la persoanele pe care le-ai intalnit in trecut, in prezent si viitor. Imi doresc sa pot vizualiza mental cum tornade de timp ridica autobuze de scoala si le trimit cine stie unde, cum il aduc pe Albert Einstein in mijlocul alegerilor prezidentiale sau orice alta situatie nastrusnica care mi se va ivi in minte.

In general, cand aleg o carte, privesc pentru inceput titlul, coperta si ulterior scurta descriere aflata pe ultima coperta.

Asa am procedat si acum. Cartea mai sus mentionata are un titlu care imi inspira mister si o usoara apropiere catre stilul stiintifico-fantastic. Coperta, desi simplista, spune suficiente despre lumea creata. Imi da speranta ca prin parcurgerea ei, eu voi trece prin trecut si prezent luptandu-ma sa deslusesc viitorul. Si…intr-un fel, nu asta facem in fiecare zi?

Citind in pagina 5 a cartii am descoperit o mentiune despre o alta carte. Colin Forbes ne transpune intr-o poveste plina de actiune. O carte din aceeasi categorie …thriller.

Valul Ucigas” este o lume in care gasesti normalul zilnic, scena politicii americane si povestea lui Joel Backman, un avocat, odinioara influent care este urmarit de CIA. Daca as fi incercat sa vand un sistem global de spionaj prin satelit, sunt sigur ca si eu as fi urmarit. Chiar daca coperta m-a dus initial cu gandul la o poveste cu dezastre naturale in stilul valurilor tsunami, am citit si prezentarea cartii. Bine ca am facut-o pentru ca altfel nu m-as fi decis sa o aleg. Imi plac filmele de actiune precum cele in care joaca Tom Cruise si o astfel de carte pare sa imi promita exact ce imi doresc pentru a ma scoate din calmul meu caracteristic. Povestea te poate tine in suspans si exista riscul sa tresari la cel mai mic zgomot din casa. Dar, merita? Merita! De ce? Pentru ca eu am spus-o.

Mereu ma bazez pe instinct si daca instinctul imi spune sa incerc ceva nou nu voi amana acea decizie. Consider ca aceasta atitudine de a accepta necunoscutul cu usurinta ma ajuta sa nu am regrete si in acelasi timp imi largeste orizonturile.

Pentru a adormi linistit si a avea cele mai frumoase vise m-am decis ca a treia carte pe care o voi citi sa fie a treia parte a francizei „Eragon” -„Mostenirea” scrisa de Christopher Paolini. Este finalul mult asteptat al seriei din categoria Fictiune Tineri pe care nu trebuie sa o ratezi. In lumea lui Eragon, dragonii exista. Elfii au un regat propriu si lupta impotriva regatului oamenilor cu un rege tiran la carma sa.

Povestea cartii este atat de captivanta incat de la primele pagini uiti ca te aflii in fotoliu. Uiti ca ai o cana de cacao care saraca…s-a cam racit si uiti sa te opresti din citit pana cand somnul te fura si iti da frau imaginatiei, purtandu-te in visele propriilor tale aventuri, unde lumile din carti exista si vor exista intotdeauna.
Acest articol a fost redactat pentru Superblog 2016 si din dragoste pentru carti.

 

 


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 gânduri despre “TREI IN NOAPTEA DE CRACIUN

  • Alma Nahe

    Un articol cald, ca o seară de ajun! 🙂 Eu și Daniela, adică agentul100 și agentul99, am hotărât că, dacă nu eram noi două în clasament, dar eram în juriu, la tine mergea 99-ul. Și suta, deopotrivă! Fiindcă cine citea textul tău cu voce (tot) caldă, la ora 3 dimineața? Olimpia, Danielei! 🙂 Felicitări pentru 98, Teodore!

    • morosanu Autor articol

      Multumesc mult de tot pentru apreciere. Cred ca a fost cel mai inspirat articol scris de mine in aceasta competitie. Sper sa mai am astfel de inspiratie si la alte probe. Sa vina galaaa!